iasi, romania, homemade, soaps, cosmetics


Saturday, August 23, 2014

hair conditioner for normal and dry hair/balsam pentru păr normal și uscat


With avocado oil, aloe vera gel, bay laurel and rosemary essential oil.
[Balsam pentru păr uscat/normal cu ulei de avocado, gel de aloe vera și uleiuri esențiale de dafin și rozmarin. Descurcă părul, îl lasă ușor de pieptănat, hrănește și regenerează scalpul.]

SP-ICE unisex perfume


Parfum unisex în bază alcoolică (alcool rafinat din ceareale de 96 grade), cu note picante și citrice, în care predomină bergamota și mandarina verde. Parfumul rezistă pe piele 4 până la 6 ore.

Monday, August 11, 2014

pink skin remedy with aloe, mimosa and alkanet/remediu roz cu aloe, mimoza si alkanet


Update, 24 Sep 2014: I have an update about this recipe. Due to a faulty preservative (a grapefruit seed extract to be precise) it went bad in less than a week, even kept in the refrigerator. Another lesson learned, the preservation of water based compositions is crucial and sometimes so called "natural" preservatives don't do the work.
[Update, 24 Sep 2014: Am noutăți privind această cremă. Conservarea cu extract de sâmburi de grapefruit nu a ținut, și crema s-a alterat în mai puțin de o săptămână, chiar dacă am păstrat-o la frigider. Este prima oară când mi se întâmplă asta. De obicei, cremele conservate cu conservantul sintetic agreat Ecocert - Cosgard - țin chiar mai mult decât perioada garantată de producător. Încă o dată mi s-a demonstrat importanța conservării corecte a unei compoziții pe bază de apă, și faptul că nu există cu adevărat conservanți și naturali, și eficienți. Folosirea unui conservant sintetic, dar totuși blând cu pielea și cu mediul, e chiar singura soluție care funcționează fără greș.]

This cream is very effective to help skin recover from problems like eczema, irritations, skin rash, sun burns. So far I've tested it on 3 persons, including myself. Contains: black cumin oil, olive oil infused with alkanet,  linden floral water infused with mimosa (mimosa tenuiflora bark extract), aloe vera gel, liquorice root extract, guaiac essential oil, vitamin E, and grapefruit seed concentrated extract, used as preservative.
Each ingredient brings it's healing properties to the table, creating powerful synergies with the others. Applyed in very thin layer and softly massaged into the skin, the cream has a very pleasant cooling and calming effect on short term and repairing, regenerating effects on long term.
[Această cremă este foarte eficientă în a ajuta refacerea pielii cu diverse probleme: eczeme, iritații, mâncărimi, roșeață, arsuri solare și chiar arsuri ușoare din cauze diverse. Până acum am testat-o pe 3 persoane, inclusiv pe mine, pentru probleme cum ar fi iritații, arsuri solare și arsură din alte cauze. Efectul instantaneu este de calmare a usturimilor și mâncărimilor și o ușoară senzație de răcorire. Pe termen lung, crema are efect reparator intens, anti-radicalar, regenerant.
Conține ingrediente atent selecționate cu un mare potențial benefic atât individual cât și sinergic: ulei de chimen negru, ulei de măsline în care am infuzat rădăcină de alkanna tinctoria (studii recente arată rezultate benefice surprinzătoare ale acestei plante asupra pielii), apă de tei în care am macerat pudră de mimoză (mimosa tenuiflora bark extract), gel de aloe vera, extract CO2 de licorice, ulei esențial de guaiac, vitamina E și extract concentrat din sâmburi de grapefruit ca agent de conservare.]

Himalayan pink salt soap/sapun cu sare roz de Himalaya


Himalayan pink salt soap with Shea butter, with sage and grapefruit, and a little extra mineral red pigment (natural iron oxide) to enhance the color. The same iron oxides are the ones that give the lovely pink color to the Himalayan salt. This soap is a very good treatment for tired skin, cleans very nice and leaves the skin soft and glowing.
[Vă mai povesteam eu de conceptul de HOME-SPA. Iată încă un produs care se înscrie cu brio în această categorie. Săpun cu sare roz de Himalaya, cu unt de Shea, salvie și grapefruit, și foarte puțin pigment mineral roșu pentru a-i întări culoarea. Oxidul de fier se regăsește de altfel și în această sare de Himalaya, care are renumele că ar fi cea mai pură sare din lume, dându-i frumoasa culoare rozalie. Cristalele de sare din Himalaya s-au format în urmă cu 500 milioane de ani, într-o uriașă mare preistorică, când mările nu cunoșteau gradul de poluare de astăzi, și sunt pline de minerale și oligoelemente benefice pielii și organismului uman. Îmi place enorm că această sare este extrasă manual, nerafinată, neiodată și nepoluată, putând fi folosită cu încredere în bucătărie sau pentru tratamente specifice.]

Saturday, August 2, 2014

goat milk and oatmeal soap/săpun cu lapte de capră și ovăz


I finally adopted goats milk as a soap ingredient, and I am happy for that. The combination with oatmeal scrub is the supreme delight and the shortest way to a silky-soft hydrated skin.
Tip: If you don't have oatmeal soap in the house, you can place an oatmeal pouch under the tub's tap. Enjoy an elixir soak, that will leave your skin very smooth and shiny.
[Am adoptat și eu de ceva vreme laptele de capră ca ingredient pentru săpunul natural și pot să spun că sunt mai mult decât mulțumită. Combinația cu tărâțe de ovăz este deliciul suprem și calea cea mai scurtă spre o piele catifelată și hidratată.
Pont: poate nu aveți săpun cu tărâțe de ovăz la dispoziție, dar dacă puneți o punguță cu tarâțe de ovăz sub robinetul de la cadă, veți beneficia de o baie elixir, care vă va reda pe loc strălucirea și catifelarea pielii.]

cremă cu protecție solară


Deoarece va fi un articol cam lung, iată întâi conținutul cremei:
- oxid de zinc
- pigmenți minerali
- ulei de monoi
- emulsifiant
- apă purificată
- ulei de catină
- vitamina E
- conservant agreat Ecocert

Crema este potrivită atât pentru adulți cât și pentru copii, neconținând ingrediente fotosensibilizante, toxice sau cu potențial alergen. Crema nu este rezistentă la apă și după baie se recomandă reaplicarea acesteia. 

Câteva informații esențiale despre protecția solară

Oxidul de zinc este filtrul de protecție solară folosit în această rețetă. El asigură protecție pe tot spectrul UV, și nu doar împotriva UVB (ultravioletele cu undă scurtă), cele care de altfel sunt și responsabile de arsurile solare.

Ultravioletele cu unda amplă (UVA) nu provoacă arsuri, deși contribuie și ele la sinteza de melanină din piele, stimulând bronzajul. Ele stau de asemenea la originea producerii radicalilor liberi ce declanșează reacții în lanț, generând modificări în structura proteinelor și lipidelor din piele.
Puține filtre solare oferă protecție extensivă împotriva ultravioletelor cu undă lungă (avobenzone, ecamsule) și chiar mai puține protejează pe tot spectrul UV, așa cum face oxidul de zinc.

Dozajul oxidului de zinc, uleiul de monoi și uleiul de cătină asigură cremei un FPS de 20+. Iată ce înseamnă acest lucru:

FPS 15-> o protecție de 94%
FPS 20 -> 95%
FPS 50 -> 98%

Așadar, contrar părerii generale, FPS 15 nu este de 3 ori mai puțin eficient decât FPS 50, diferența e de doar câteva procente din 100.

Avantajul de a folosi oxidul de zinc este că el acționează ca o barieră fizică asupra razelor UV, nelasându-le să ajungă pe suprafața pielii și să fie absorbite de aceasta, ceea ce nu pot face filtrele solare chimice.

O altă recomandare la cumpărarea oricărei creme cu protecție solară este să evităm acele creme care au în compoziție substanțe cu potențial fotosensibil:

- Vitamina A (retinol) - în prezența razelor solare favorizează producția de radicali liberi, stimulând chiar proliferarea de celule. Vitamina A este recomandată doar în cremele de noapte.
- Uleiuri esențiale, în special cele de citrice - sunt de asemenea fotosensibilizante, producând reacții alergice, înroșiri, mâncărimi.
- Extractul concentrat din semințe de grapefruit, utilizat în cosmetice ca și conservant natural - fiind un extract de citrice este de asemenea fotosensibilizant.

De asemenea, este bine de știut că cele mai multe filtre solare sunt periculoase dacă sunt inspirate sau înghițite. De aceea nu se recomandă folosirea serurilor tip spray, decât dacă ne asigurăm că ele conțin exclusiv uleiuri vegetale cu factor de protecție solară. Numeroase uleiuri crude prezintă un factor de protecție de până la FPS 10 și pot reprezenta o protecție suficientă pentru o piele fără probleme deosebite.

Pentru obținerea unui bronz frumos și uniform se recomandă o expunere la soare cât mai treptată, spre a da timp pielii să se acomodeze și să producă cantitatea de pigment necesar - melanina, care este protecția naturală de care dispune corpul nostru.

După plajă, se recomandă intervenția cu substanțe antiradicalare, pentru a stimula eliminarea radicalilor liberi și rehidratarea pielii: gel de aloe vera, suc de castravete, extract de ceai verde, vitamina E, coenzima Q10, uleiuri de cătină, morcov, aloe, rodie etc.

Pe parcursul zilelor cu expunere la soare intensă se recomandă consumul de fructe și legume crude, sucuri naturale, mâncăruri cu conținut de vitamine și antioxidanți și hidratare intensă pentru a stimula protecția pielii și din interior.

Sper să vă ajute aceste informatii, o vară frumoasă tuturor! :)

gel deodorant "tahiti breeze"



The purse-sized gel deodorant is a handier option for summer refresment, especially when travelling. So I chose 2 container types, one is more like a 10 ml tester, and the other is 30 ml (~1 oz). Contains all natural stuff, like flower water, guar gum, potassium alum, sodium bicarbonate, the indispensable preservative and a seductive, floral mix of essential oils, reminding me of the delicate gardenia flowers of Tahiti - "tiare".
[Deodorantul gel de poșetă este o soluție la îndemână pentru împrospătarea rapidă pe timp de vară, mai ales când călătorim. Am ales 2 tipuri de recipient, unul de 10 ml și celălalt de 30 ml. Deodorantul conține o mulțime de chestii naturale - apă florală, gumă de guar, piatră de alaun, bicarbonat de sodiu, un mix de uleiuri esențiale ce amintesc de mirosul delicat al florilor de tiare (specie de gardenie ce crește în Tahiti) - și bineînțeles, indispensabilul conservant pentru produse cosmetice pe bază de apă.
Astăzi l-am ”purtat” toată ziua și până acum s-a comportat foarte bine, chiar și parfumul încă rezistă. Vă țin la curent cu testele ulterioare ;) ]

summer face-care: aloe & nard lotion


This is a classic recipe of mine, perfect for summer face care, very light, hydrating and regenerating. Contains aloe vera gel, hemp oil, cucumber extract, royal jelly, niacinamide (vitamin B3), essential oils of nard and chamomille. You may already be familiar with it, asside from minor variations, but most of all, I wanted to show off with the new airless jars.
[Aceasta este una din rețetele mele clasice, perfectă pentru îngrijirea tenului pe timp de vară, o loțiune foarte ușoară, hidratantă și regenerantă. Conține gel de aloe vera, ulei de cânepă, extract de castravete, lăptișor de matcă (pudră), niacinamidă (vitamina B3), uleiuri esențiale de nard și mușețel. Probabil mulți dintre voi deja sunteți familiari cu ea, dar cel mai mult și mai mult am vrut să mă laud cu noile recipiente airless, ce protejează conținutul de oxidare și contaminare.]

Friday, August 1, 2014

potassium alum in home made deodorant

I recently received more questions about this ingredient and its safety, due to the fact that it contains aluminium. According to Wikipedia, Potassium Alum, also known as potash alum, tawas, potassium aluminium sulfate or alum-(K) is a chemical compound - a naturally occurring sulfate mineral which is usually formed as encrustations on rocks in areas of weathering and oxidation of sulfide minerals and potassium bearing minerals. Its chemical formula is KAl(SO4)2. This compound is commonly used in water purification, leather tanning, and baking powder. It also has cosmetic uses as deodorant, as an aftershave treatment and as a styptic for minor bleeding from shaving.

More recently, we've been made aware of the danger of cosmetics containing aluminium. And any combination containing this substance will definitely ring an alarming bell. 
However, the two compounds could not be more different in terms of origin, chemical stability, particle size and effects.

The potassium alum molecules have negatively charged ions, and cannot be absorbed by the skin. Potassium alum is 100% inoffensive, the oxides and hydroxides released at skin contact are chemically stable. They don't react with the skin, are not able to release the aluminium, are not soluble and molecule size is big enough so not to penetrate the skin.

Not to be mistaken with ammonium alum, synthetically manufactured from aluminium salt.

Contact Form

Name

Email *

Message *