Deoarece va fi un articol cam lung, iată întâi conținutul cremei:
- oxid de zinc
- pigmenți minerali
- ulei de monoi
- emulsifiant
- apă purificată
- ulei de catină
- vitamina E
- conservant agreat Ecocert
Crema este potrivită atât pentru adulți cât și pentru copii, neconținând ingrediente fotosensibilizante, toxice sau cu potențial alergen. Crema nu este rezistentă la apă și după baie se recomandă reaplicarea acesteia.
Câteva informații esențiale despre protecția solară
Oxidul de zinc este filtrul de protecție solară folosit în această rețetă. El asigură protecție pe tot spectrul UV, și nu doar împotriva UVB (ultravioletele cu undă scurtă), cele care de altfel sunt și responsabile de arsurile solare.Ultravioletele cu unda amplă (UVA) nu provoacă arsuri, deși contribuie și ele la sinteza de melanină din piele, stimulând bronzajul. Ele stau de asemenea la originea producerii radicalilor liberi ce declanșează reacții în lanț, generând modificări în structura proteinelor și lipidelor din piele.
Puține filtre solare oferă protecție extensivă împotriva ultravioletelor cu undă lungă (avobenzone, ecamsule) și chiar mai puține protejează pe tot spectrul UV, așa cum face oxidul de zinc.
Dozajul oxidului de zinc, uleiul de monoi și uleiul de cătină asigură cremei un FPS de 20+. Iată ce înseamnă acest lucru:
FPS 15-> o protecție de 94%
FPS 20 -> 95%
FPS 50 -> 98%
Așadar, contrar părerii generale, FPS 15 nu este de 3 ori mai puțin eficient decât FPS 50, diferența e de doar câteva procente din 100.
Avantajul de a folosi oxidul de zinc este că el acționează ca o barieră fizică asupra razelor UV, nelasându-le să ajungă pe suprafața pielii și să fie absorbite de aceasta, ceea ce nu pot face filtrele solare chimice.
O altă recomandare la cumpărarea oricărei creme cu protecție solară este să evităm acele creme care au în compoziție substanțe cu potențial fotosensibil:
- Vitamina A (retinol) - în prezența razelor solare favorizează producția de radicali liberi, stimulând chiar proliferarea de celule. Vitamina A este recomandată doar în cremele de noapte.
- Uleiuri esențiale, în special cele de citrice - sunt de asemenea fotosensibilizante, producând reacții alergice, înroșiri, mâncărimi.
- Extractul concentrat din semințe de grapefruit, utilizat în cosmetice ca și conservant natural - fiind un extract de citrice este de asemenea fotosensibilizant.
De asemenea, este bine de știut că cele mai multe filtre solare sunt periculoase dacă sunt inspirate sau înghițite. De aceea nu se recomandă folosirea serurilor tip spray, decât dacă ne asigurăm că ele conțin exclusiv uleiuri vegetale cu factor de protecție solară. Numeroase uleiuri crude prezintă un factor de protecție de până la FPS 10 și pot reprezenta o protecție suficientă pentru o piele fără probleme deosebite.
Pentru obținerea unui bronz frumos și uniform se recomandă o expunere la soare cât mai treptată, spre a da timp pielii să se acomodeze și să producă cantitatea de pigment necesar - melanina, care este protecția naturală de care dispune corpul nostru.
După plajă, se recomandă intervenția cu substanțe antiradicalare, pentru a stimula eliminarea radicalilor liberi și rehidratarea pielii: gel de aloe vera, suc de castravete, extract de ceai verde, vitamina E, coenzima Q10, uleiuri de cătină, morcov, aloe, rodie etc.
Pe parcursul zilelor cu expunere la soare intensă se recomandă consumul de fructe și legume crude, sucuri naturale, mâncăruri cu conținut de vitamine și antioxidanți și hidratare intensă pentru a stimula protecția pielii și din interior.
Sper să vă ajute aceste informatii, o vară frumoasă tuturor! :)
No comments:
Post a Comment