First of all, I must say: don't try this at home. Or if you try it, it's your own responsibility. A percentage higher than 5% of niacinamide could cause rashes and redness of the skin. However, I know myself to tolerate niacinamide well, so I said I should give it a try. I had as inspiration Elemental - a great resource for home-made cosmetics enthusiasts and Sânziene și Mătrăgună, a blog that I discovered recently and was very impressed by the author's insightful take on making your own cosmetics.
I wanted an oil-free skin rejuvenating day-care lotion. Let's see the ingredients:
Water 50%
Aloe vera gel 24.8%
Emulsifier wax - cetearyl olivate, sorbitan olivate - 9%
Niacinamine 10%
Green tea - 2%
Glycerine - 2%
Vitamin E - 1%
Nard essential oil - 0.6%
Benzyl alcohol, salicilic acid, sorbic acid - preservative complex, for natural products - 0.6%
I messed the order a bit, but you get it, niacinamide and glycerin were part of the watery phase, as they are not heat-sensitive.
The result: a very light lotion, that is absorbed instantly into the skin and leaves it hydrated and silk-coated. I will use it daily and let you know of the results when it's finished.
[Pentru început un avertisment: nu încercați asta acasă, sau dacă o faceți, să fie pe propria răspundere. Am găsit această idee năstrușnică de a folosi un procent de 10% niacinamidă pe blogul Sânziene și Mătrăgună, care mi se pare cea mai fresh descoperire pe care am făcut-o în ultimul timp în rândul bloggerilor de cosmetice home-made. Bineînțeles, un sprijin important în crearea rețetei l-a constituit din nou Elemental, dat fiind faptul că e prima dată când îmi fac o loțiune fără ulei, deci doar emulsifiant în apă.
Rețeta am scris-o mai sus, o să vă dați singuri seama de ”faze” dacă urmăriți ingredientele care nu sunt sensibile la încălzire, ideea cu această cremă este că se pun împreună faza apoasă cu emulsifiantul, se amestecă pe baie de abur până la topirea emulsifiantului, și apoi se mixează 2-3 minute, până la răcire. La sfârșit se adaugă ingredientele din faza C (nu știu dacă în acest caz mai e numită așa).
Rezultatul este o loțiune extrem de ușoară, care se absoarbe instant în piele, și de aceea trebuie aplicată oarecum cu generozitate. O dată ce fața se usucă complet, pielea rămâne foarte netedă și mătăsoasă. Niacinamida mie îmi priește foarte bine, dar vă recomand întâi să testați pe o zonă micuță de piele pentru a preveni reacții neplăcute.
Niacinamida aduce o groază de beneficii oricărui tip de piele, mai ales tenului cu roșeață - cuperoză, acneic, cu eczeme, dermatite, psoriazis, practic orice ten problematic.]
Later edit: Crema cu 10% niacinamida a suferit o usoara oxidare, si nu am avut timp sa testez mai mult sa imi dau seama exact care a fost motivul. E posibil sa fie de la procentul foarte mare de niacina, dar de asemenea nu exclud sa fi fost formula de vina. Ideea e ca vreau in continuare o crema cu mult B3 si voi mai incerca si alte variante :)
Ai descoperit-o pe Simona? Este de departe o mare sursa de inspiratie, de multe ori o bat la cap cand sunt in impas. Ea a demonstrat ca se poate :)
ReplyDeleteDa, am descoperit-o si sunt foarte bucuroasa, imi place mult blogul ei. Anca, tu ai un blog sau un site? Mi-ar placea sa-ti urmaresc experimentele :)
Delete