Deși de multe ori sunt tentată să folosesc recipientele clasice, de data aceasta chiar am optat pentru recomandarea celor de la Elemental, aceasta sticluță cu pipetă, din sticlă albastru-opac. E important când avem ingrediente sensibile la lumină, cum e vitamina A, să avem grijă ce tip de recipient alegem.
Tototdată, orice compoziție cosmetică care conține o formă a vitaminei A trebuie considerată din start ”de noapte”, nerecomandându-se aplicarea sa pe timpul zilei, chiar dacă e iarnă și soarele nu prea se arată. Și ca să nu mai lungesc vorba aici, vă trimit la acest articol, din care să decideți singuri(e) cum e cu vitamina A în cremele de zi, în special cele solare: http://www.ewg.org/2014sunscreen/the-problem-with-vitamin-a/
Later edit: Anca mi-a trimis inca un link in care ne putem informa despre vitamina A in produsele cosmetice: http://personalcaretruth.com/2010/07/cancer-from-vitamin-a-in-your-sunscreen/
Cunosc site-ul PCT si pozitia lor "on opposed sides" cu EWG. De cele mai multe ori argumentele lor sunt solide, si chiar observ (ca persoana ce analizeaza din afara) ca se completeaza cu ceea ce spune EWG. As da doar un exemplu: asa numitul conservant natural "extract din samburi de grapefruit". Iata analiza lui pe EWG:
http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/726324/CITRUS_PARADISI_%28GRAPEFRUIT%29_SEED_EXTRACT/
http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/726324/CITRUS_PARADISI_%28GRAPEFRUIT%29_SEED_EXTRACT/
Daca nu tii cont de animozitatile dintre cele 2 institutii, lucrurile se coreleaza foarte frumos :)
Salut :) cred ca cei de la http://personalcaretruth.com/2010/07/cancer-from-vitamin-a-in-your-sunscreen/ explica foarte corect de ce EWG nu este credibil. Un antioxidant lupta impotriva radicalilor liberi. Acei soareci nu aveau nicio urma de protectie solara. Plus ca un test in vitro nu este concludent. Si uleiul esential de patrunjel e toxic, asta nu inseamna ca nu putem manca frunze de patrunjel.
ReplyDeleteSi faptul ca cei de la FDA nu au exclus inca vitamina A din sunscreens si ca testele ewg nu li se par concludente sunt semne ca lucrurile sunt usor exagerate din motive pe care doar ei le stiu.
Daca luam cazul Australiei unde au fost multe forme de cancer la nivelul pielii, hainele, controlul medical periodic, expunerea redusa la soare si mai ales protectia solara (inclusiv folosind filtre chimice) pot reduce semnificativ pericolul numit cancer de piele.
Anca, multumesc pentru comentariu! Intr-adevar si cei de la PCT au argumente bune, si cred ca cel mai puternic e cel cu interesul comercial direct pe care eu (din pacate) nu l-am observat pana acum. Totusi, ma feresc in continuare de vitamina A in cremele de zi, atata vreme cat exista un dubiu. Stiu ca FDA merge pe principiul ca ceea ce nu a fost demonstrat pana la capat e safe, eu sunt in extrema cealalta. As vrea sa vad mai departe studiul reluat cu sun-screen (dar aici care sunscreen il alegi iarasi e o problema, pentru ca nu poti generaliza rezultatul la toate formulele de sunscreen). Bineinteles, o sa adaug link-ul dat de tine la articol, fiecare trebuie sa hotarasca pentru sine. :) In ceea ce priveste protectia solara si cancerul, discutia e lunga... si sigur voi mai relua subiectul in mod separat.
Delete