iasi, romania, homemade, soaps, cosmetics


Sunday, April 19, 2015

Lavorator nr. 4 - Atelier de Parfumuri

Lavoratorul cu nr. 4 a fost cu siguranță o experiență foarte parfumată. Am avut de ales între nu mai puțin de 25 de combinații de uleiuri esențiale și absolute prețioase, sau chiar ne-am făcut propriile combinații. Mulțumim ca de obicei tuturor celor care fac Lavoratorul să se întâmple: participanți, gazdele de la Maya Concept. La Ceainărit și donatorilor implicați de la Cercul de Donatori Iași.

Observatii de lucru:
  • In Lavorator am creat parfumuri in baza alcoolica cu un continut de substante aromatice de 10-12 %, restul reprezentand alcool rafinat din cereale de 96 de grade.
  • Acasa, se mai pot realiza la fel de usor parfumuri in baza uleioasa respectand aproximativ aceleasi procente date mai sus, cu precizarea ca nu este indicat ca procentul substantelor parfumante sa depaseasca 30% (concret de parfum).
  • De asemenea, tot un parfum in baza uleioasa il reprezinta si parfumul solid (un amestec de unturi solide, ceruri si ulei vegetal, in care dispersam intre 8-30% substante parfumante, dupa preferinte. 
  • Substantele parfumante naturale cu care putem lucra usor sunt: extracte naturale absolute (extractie cu solventi), uleiuri esentiale (extractie prin distilare cu aburi), extracte CO2 (cu dioxid de carbon supercritic). Se  pot prepara si extracte naturale acasa, prin infuzie (la rece sau la cald) a plantelor in ulei (macerat) sau in alcool (tinctura). Acestea nu vor fi la fel de puternic parfumate precum absolutele sau uleiurile esentiale.
  • Unii parfumieri lucreaza si cu parfumante naturale - amestecuri de compusi ai uleiurilor esentiale obtinute prin distilare fractionata dar si cu parfumante identic naturale obtinute pe cale sintetica (de ex. aldehide). Aceste procedee le ofera libertatea de a obtine parfumuri greu sau imposibil de extras din materii prime vegetale.
Demn de mentionat este ca un parfum trebuie sa fie echilibrat iar notele de varf, mijloc si baza sa se imbine armonios, si sa evolueze frumos in timp. De asemenea, un parfum este cel mai bine testat pe piele, deoarece PH-ul pielii si alte aspecte ale metabolismului unei persoane pot influenta mirosul. Bibliografia despre arta parfumului si reusita unei creatii parfumate e inepuizabila, dar pana la urma tot gustul personal, dispozitia, propriile experiente si chiar preferintele din alte domenii (literatura, muzica, gastronomie) - decid in ceea ce priveste aprecierea unui parfum.

No comments:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *