iasi, romania, homemade, soaps, cosmetics


Tuesday, February 10, 2015

LAVORATOR # 3: Prepararea Cremelor Cosmetice



V-ați întrebat vreodată cum se prepară o cremă sau o loțiune cosmetică? Știm deja de la orele de fizică faptul că apa și uleiul nu sunt miscibile, adică oricât le-ai amesteca, vor tinde mereu și mereu să se separe una de cealaltă: apa fiind mai grea va rămâne în partea de jos, iar uleiul având o densitate mai mică se va ridica la suprafață. Și totuși, cremele cosmetice conțin și apă și ulei și arată... ei bine, arată ca o maioneză. 
În acest atelier vom învăța cum se întâmplă acest lucru, ce înseamnă procesul de emulsifiere la cald și cum ne gândim rețetele astfel încât să obținem emulsii reușite și stabile în timp, în care să putem adăuga atât active solubile în apă, cât și active solubile în ulei. 
Datorită specificului locației, dar și nevoii de a păstra o anumită calitate a experienței din LAVORATOR, locurile sunt limitate la maxim 25 de participanți, și din acest motiv vă invităm să accesați link-ul următor pentru a vă înscrie la eveniment:
http://bit.ly/1M8qrM4
https://www.facebook.com/events/904219992956020/
Grație Cercului de Donatori Iași care a ajutat la finanțarea acestui proiect, dar și gazdelor primitoare, taxa de participare e doar 15 lei/persoană și include un ceai și o brioșă marca CUIB.
Datele furnizate vor fi folosite exclusiv pentru a confirma înscrierea și pentru a vă trimite suportul de curs și alte resurse utile.
Vă așteptăm cu drag!

Wednesday, February 4, 2015

LAVORATOR #2: Săpunul Brown Windsor este tăiat...

...etichetat și își așteaptă cuminte posesorii la CUIB :)

LAVORATOR - Săpun Brown Windsor

La al doilea atelier Lavorator am continuat să ne inspirăm din rețete celebre de săpun. De data aceasta a fost rândul domnilor să se bucure, pentru că am ales să facem un săpun bărbătesc, care se spune că a fost chiar preferatul împăratului Napoleon. Cert este că săpunul are un miros picant cu note fresh, gurmand. Nu uitați de subscribe la canalul de Youtube - Lavorator pentru viitoare rețete, și neapărat urmăriți pagina de Facebook pentru a afla de următoarele ateliere.
Mulțumim celor care ne sprijină constant pentru ca acest proiect să se realizeze: Cercul de Donatori Iași, CUIB, și asociația Mai Bine.

Sunday, February 1, 2015

A-C-E night serum/ ser pentru noapte A-C-E

Dacă tot mi-am făcut crema de zi, era firesc să urmeze și o cremă de noapte, de fapt un ser, pe bază de emulsifiant zaharos (sucrose laureate) cu care se lucrează la rece, ca să protejăm toate acele ingrediente prețioase. Este vorba de 3 vitamine  - vitamina A, cu rol de normalizator al pielii și regenerării de celule, vitamina C - acorbyl palmitate, varianta liposolubilă a acestei vitamine, un antioxidant forte, cu rol de prevenire și reducere a petelor pigmentare, și vitamina E cu rol antioxidant, antiinflamator și antiage. Serul mai conține ulei de jojoba, silicon vegetal, apă, xanthan și complexul conservant. Sursa rețetei - Elemental.
Deși de multe ori sunt tentată să folosesc recipientele clasice, de data aceasta chiar am optat pentru recomandarea celor de la Elemental, aceasta sticluță cu pipetă, din sticlă albastru-opac. E important când avem ingrediente sensibile la lumină, cum e vitamina A, să avem grijă ce tip de recipient alegem.
Tototdată, orice compoziție cosmetică care conține o formă a vitaminei A trebuie considerată din start ”de noapte”, nerecomandându-se aplicarea sa pe timpul zilei, chiar dacă e iarnă și soarele nu prea se arată. Și ca să nu mai lungesc vorba aici, vă trimit la acest articol, din care să decideți singuri(e) cum e cu vitamina A în cremele de zi, în special cele solare: http://www.ewg.org/2014sunscreen/the-problem-with-vitamin-a/
Later edit: Anca mi-a trimis inca un link in care ne putem informa despre vitamina A in produsele cosmetice: http://personalcaretruth.com/2010/07/cancer-from-vitamin-a-in-your-sunscreen/
Cunosc site-ul PCT si pozitia lor "on opposed sides" cu EWG. De cele mai multe ori argumentele lor sunt solide, si chiar observ (ca persoana ce analizeaza din afara) ca se completeaza cu ceea ce spune EWG. As da doar un  exemplu: asa numitul conservant natural "extract din samburi de grapefruit". Iata analiza lui pe EWG: 
http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/726324/CITRUS_PARADISI_%28GRAPEFRUIT%29_SEED_EXTRACT/
Daca nu tii cont de animozitatile dintre cele 2 institutii, lucrurile se coreleaza foarte frumos :)

Azi în LAVORATOR :)

Azi în Lavorator, ne-am dat seama că a face săpun Brown Windsor nu e chiar atât de greu. În unele aspecte chiar seamănă - vorba unuia din participanții de astăzi - cu a face chec în 2 culori. Numai că ceea ce rezultă nu e de mâncare :p Mulțumim participanților pentru pasiunea și interesul de care au dat dovadă! Mulțumim Cercul de Donatori Iași și CUIB. Până data viitoare, spor la săpunărit!

Contact Form

Name

Email *

Message *