iasi, romania, homemade, soaps, cosmetics


Wednesday, December 26, 2012

Săpun-șampon terapeutic cu neem / Neem oil therapeutic bar


I finally dit it! Neem oil soap/shampoo bar, with a lower PH than my usual shampoo and thus less harsh on the hair and skin. When making solid shampoo, the main inconvenience is that, beeing a soap in itself, its PH will always be a little alkaline. However, youc an try a few tricks to lower this PH as much as possible.

As much as I can guess from the PH strip testers and the reaction on my hair, this soap is a PH 8 - as good as it gets for a natural soap, unaltered by chemicals. And also, on the hair it feels very soft, it lathers up very quickly and does not leave it so clugged as I was used to. I'm very very happy with it.

I also recommend it for dermatitis and psoriasis affected skin, as it contains 8% neem tree oil that is supposed to work miracles for all skin conditions.
Ingredients: saponified oils of olive, coconut, neem, castor; yoghurt, milk, honey, essential oils of Rosemary and Melissa.

[În sfârșit, mi-a ieșit! O vreme nu mai făcusem șampon solid pentru că cel cu ulei de neem pe care îl făcusem anterior nu s-a vândut așa repede din cauza mirosului. Doar eu și o prietenă am consumat din el și am fost foarte mulțumite, așa că abia acum s-a terminat. Totuși, nu am renunțat la a folosi uleiul de neem. 

Consider că nu degeaba e supranumit tămăduitorul tuturor bolilor și că oamenii trebuie încurajați să treacă peste mirosul destul de neplăcut pentru a-i descoperi calitățile extraordinare. Totuși, cu această din urmă rețetă, am urmărit să obțin două lucruri: În primul rând să fac un calup mai blând cu un PH cât mai mic. În al doilea rând, să găsesc o combinație de uleiuri esențiale care să mascheze cât de cât mirosul neplăcut (unii au făcut analogia cu un mix de alune și usturoi stricat). 

Din ambele puncte de vedere mă declar foarte mulțumită. După ce l-am folosit pe păr și după testul cu benzile de testat PH-ul de la Mayam, am dedus că nu are PH-ul mai mare decât 8. Face spumă foarte ușor în păr și îl lasă mult mai puțin încărcat. Cu puțin oțet în apa de clătire treaba merge șnur. Despre miros, pot spune că în săpun neem-ul e mult mai domolit decât în starea lui naturală și că atât Melissa (Roinița) cât și Rozmarinul îi sunt competitori pe măsură. Ca să nu mai spun că îl recomand persoanelor care se luptă cu afecțiuni ale pielii greu de rezolvat, cum ar fi dermatitele și psoriazisul, pentru care neem-ul e recomandat în mod expres.]

























12 comments:

  1. Ce bine arata samponul tau, Iulia! Eu inca nu am incercat un astfel de sampon-sapun! Sincer, daca samponul este bun, parfumul lui mi se pare mai putin important, dar iti inteleg perfect alegerea, mai ales ca uleiul de rozmarin este un aliat foarte bun anti-matreata! Felicitari si poate ne zici mai multe ds sampon( dupa ce l folosesti o perioada).
    Pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Natalia, așa este, nici eu nu acord o importanță vitală mirosului, mai ales când scopul urmărit este terapeutic. Dar sunt și persoane nu pretențioase neapărat, doar sensibile la miros, care îl suportă mai greu. Deocamdată m-am spălat o singură dată cu el și mi-a plăcut foarte mult. Spumează repede și nu lasă părul încărcat, sau ”ciclit” cum se spune în termeni populari. Sau nu așa de tare, în orice caz. Un regulator de PH totuși este necesar, oțet sau un balsam cât mai natural, pentru ca calcarul să se elimine din păr și acesta din urmă să rămână moale și ușor de pieptănat. Cred că la scăderea PH-ului au contribuit mierea, laptele și iaurtul combinate. Oricum, vă mai țin la curent și cu rezultatele. I-am dat vreo două bucăți și fratelui meu care a avut un atac de psoriazis în vara asta pe fond de stres, aștept să văd cum se comportă și la el... Pupici și ție și sărbători frumoase în continuare :)

      Delete
    2. Ah, scuze cacofonia, am vazut-o abia acum :)

      Delete
  2. Daca ai pus si melisa cred ca ai reusit foarte bine sa atenuezi mirosul de neem. Parul spalat cu sapun/sampon solid trebuie musai limpezit cu otet ...mie numai sapunul wippwed nu mi-a cerut limpezire cu otet in rest toate pe care le-am incercat au cerut otet la limpezire ... si totusi din cind in cind ma limpezesc cu otet ca parca simt nevoia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Geta, chiar am vazut ca tu ai scris despre sapunul whipped ca l-ai folosit ca sampon, am incercat si eu cu al meu, dar nu s-a comportat asa cum ai descris tu, nu stiu de ce... in rest a fost super ok. Mai experimentam:) Sarbatori fericite si tie si alor tai in continuare! Pupici

      Delete
    2. Perfect adevarat ceea ce spui, am zis ca si eu simt din cind in cind nevoia sa ma limpezesc cu otet, nici sampoanele lichide de pe piata nu sunt bune pentru toata lumea, mie-mi merge bine sapunul lichid de la hofigal. Un An Nou cu multe bucurii si realizari iti doresc !

      Delete
    3. Da, asa e, sampoanele din comert au PH-ul ”corect” dar totul e pe baza chimica si mie imi cade parul grozav de la ele si fac si matreata. De asta insist pe samponul solid, chiar daca e nevoie de reglare a ph-ului dupa :) Multumesc mult de urari, sa ajungem cu spor in noul an, si cu multe idei parfumate!:)

      Delete
  3. You make wonderful soaps, love it so much! And the photos are just great!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Olga, what can I say, I am absolutely in love with your soaps! :)

      Delete
  4. HAPPY HOLLYDAYS AND A VERY HAPPY NEW YEAR!
    I really love this soap.
    Much Love,
    Claudia.

    ReplyDelete
  5. Какая красота! И фотографии чудесные! Приятно посмотреть!

    ReplyDelete
  6. Thank you so much everybody for your thoughts, oh, what wonderful visits for this post! And to think that I love your bubbly productions too !:) I wish you all a wonderful, happy new year!

    ReplyDelete

Contact Form

Name

Email *

Message *