iasi, romania, homemade, soaps, cosmetics


Friday, June 29, 2012

This is my rebatched soap :)

Doesn't it look cute? To see the history of it check out this post.

[Acesta e sapunul meu "rebatch" adica retopit. Ca sa vedeti istoria lui va invit sa cititi postul de aici. Sapunul rebatch are un ph mai mic datorita faptului ca a fost tratat la cald, pastreaza mai bine proprietatile uleiurilor esentiale si plantelor sau altor ingrediente adaugate la rebatch, deoarece acestea nu mai intra in contact cu soda, si datorita faptului ca incorporeaza aer cand se amesteca in el, pluteste pe apa. 

Dezavantajul e ca arata un pic mai rustic. Dar ce, rustic nu e frumos? ;)]

Solid shampoo

I like the idea of "solid shampoos" and I looked up for the simplest recipe. Not that I have something against complex recipes, but as a beginner I really wanted not to screw this up. It looks a bit rough because I think I got it out of the shapes a bit too soon. I'll let you know how it works.

[Imi place ideea de sampon solid dar nu stiu cat e de eficient. Asa ca am cautat cea mai simpla reteta, cu ulei de cocos, masline, palmier si ricin. Parfumat cu arbore de ceai. Are suprafata un pic zgrumturoasa pentru ca nu am mai avut rabdare si l-am scos din forme cam repede. Cat de curand o sa va spun cum se comporta la spalat:)

Update 12 iulie: ce pot sa va spun dupa primele 3 spalari cu pomada asta este ca trebuie sa ai multa rabdare cu ea. Daca ai parul mai lungut iti ia destul de mult timp sa ti-l umpli ca lumea cu clabuc, dar cand reusesti spuma chiar e eficienta. Si curata atat de bine ca parul ramane sarmos si degresat, asa cum ramanea pe vremuri cand ma spala bunica cu sapun de rufe. La clatire eu am avut musai nevoie de balsam, asa ca am folosit unul din comert pana ma mobilizez eu sa produc unul. Dar mai e lume care zice ca se rezolva si cu o lingura de otet in apa de clatire. 

Ca efecte terapeutice, ce am observat eu, e ca mi-a mai calmat matreata si parca un pic, caderea parului, dar asta din urma s-ar putea sa fie autosugestie. Oricum, matreata nu mai am si nu ma mai mananca scalpul. Ura! Inca o chestie care pentru unii e cu minus pentru altii cu plus: parul ramane mai umflat si mai rebel.

O sa revin cu noutati si de la clientela, sper :).]

Friday, June 22, 2012

Calendula sunshine soap

This soap was inspired by the Soap Queen, but I wanted to use natural scent and colours, and different oils.

So here it is: Coconut oil, palm oil, olive oil, castor oil, water, sodium hidroxide, calendula petals in the white-ish side (I couldn't get a bright white like the original) and beta caroten on the yellow side. For scent - tea tree essential oil.

[Pentru acest sapun m-am inspirat de pe Soap Queen. Mi-a placut mult aspectul - pentru care exista o tehnica ingenioasa, dar am vrut sa folosesc parfum si culoare naturale. Am schimbat si compozitia de uleiuri. 

Asadar, i-am pus ulei de cocos, de palmier, de masline si de ricin, apa, hidroxid de sodiu, petale de galbenele in partea alba (sau aproape alba, pentru ca nu am reusit sa obtin albul curat al modelului original) si beta caroten si vitamina E in partea galbena. Iar ca parfum, am folosit ulei esential de arbore de ceai, care e unul din cele mai racoritoare si mai discrete.]

Again about cosmetic's safety

Last week I was telling you about EWG's Skin Deep Cosmetics Database as a potential reference for what to buy and what not in terms of personal care products.

For those who do not trust EWG's ways of work, there's always the alternative of Personal Care Truth. They don't offer ratings for products or ingredients, but they do offer pretty detailed info about cosmetics ingredients. And the funny thing is, whilst they always seem eager to be on opposing sides with EWG, the data from the two sources adds up nicely and complementary.

To give just one example: PCT goes overboard predicating that the so called "parabens", at the concentrations they are used in cosmetics today, are safe and unjustly badmouthed by everybody. On the other hand, EWG lists them only as a "moderate risk". So yes, they must be pretty safe for use if you don't suffer from special skin conditions or allergies.

As a personal choice, I care both about what EWG and PCT have to say, and shop based on their information, and my own instinct.

[Saptamana trecuta scriam despre EWG's Skin Deep Cosmetics Database ca posibila referinta pentru consumatorul de cosmetice si produse de ingrijire.

Pentru cei care nu au incredere in ce spune EWG, exista si alternative precum Personal Care Truth. Acestia nu ofera punctaje pentru produse sau ingrediente, dar ofera suficiente informatii interesante pentru cei interesati :). Ce ma amuza e faptul ca desi nu rateaza nici o ocazie de a se situa pe pozitii opuse cu EWG, datele oferite si de unii si de ceilalti se potrivesc si se completeaza destul de frumos.

Doar un exemplu: PCT a publicat o lunga serie de articole - vreo 11 la numar in care demonstreaza cu argumente destul de logice de ce parabenii, la concentratiile la care sunt folositi azi in cosmetice, nu sunt periculosi si sunt pe nedrept vorbiti de rau peste tot. EWG ii listeaza ca fiind un risc "moderat", asadar, intr-adevar, nici pe departe la nivelul isteriei create in ultimii ani. Pentru mine, un risc moderat inseamna atentie la cantitate, modul de utilizare - respecta indicatiile, opreste-te daca ai reactii adverse, si evident, daca te stii cu alergii la parabeni, nu pune mana pe ei.

Ca si alegere personala - tin la parerile ambelor site-uri, si cand cumpar, imi pun la lucru si instinctul, care face mai mult decat toate site-urile la un loc.]

Thursday, June 21, 2012

Stick deodorant homemade / Part I


The ingredients:
Oils and butters: 2 units cocoa butter, 1.5 units shea butter, 1,5 units coconut oil, 1 unit marigold oil; 1,5 parts beeswax to keep it solid;
Active ingredients: 2 units baking soda, 2 units corn starch;
Perfume: 12 drops tea tree, 30 drops lavender, 10 drops rosemary.
As a measurement unit I used a tablespoon.
The butters, oils and beeswax are mixed together in a double boiler, until they are completely melted. Then, they are removed from heat and the actives are incorporated. Let 5 minutes to coll and add essential oils. After adding each ingredient mix strongly.

Pour into the containers of choice and that's it! You've got yourself a fresh, natural, homemade deodorant!

[Mi-e lene sa mai traduc reteta in romana, dar cred ca se poate intui usor care e treaba. Daca nu, o gasiti aici - eu doar am adaptat-o dupa preferintele mele. In episoadele urmatoare va spun si cat e de buna. Momentan e in teste pe pielea subsemnatei.

Update 25 iunie: cand l-am facut abia se pornise mai tare canicula. Stick-ul l-am luat cu mine la serviciu si pana seara se facuse ca un fel de piure. Asa ca, ajunsa acasa, l-am scos din recipiente, am mai adaugat vreo 10 grame de ceara de albine, am topit totul si am turnat din nou. Acum, ca si soliditate e ok. Ca si textura, e un pic grunjos, se simte bicarbonatul de sodiu in el - ceea ce ma asteptam, deoarece bicarbonatul e solubil in apa, iar reteta nu contine apa.

Asadar, iata evaluarea finala:
Miros - nota 10 - amestecul de uleiuri esentiale e luat de pe Elemental de la o reteta de deodorant de-a lor, la care se adauga subtil parfumul untului de cacao.
Soliditate - 9, dupa adaosul de ceara ulterior.
Textura - 6 - un inconvenient pe care l-am acceptat din start.
Eficienta - 7. Bicarbonatul de sodiu previne mirosul neplacut datorita ph-ului sau usor bazic pe care nu se dezvolta foarte usor bacteriile. Amidonul ar trebui sa pastreze pielea uscata, cat de cat, dar la caldurile care au fost, nu avea nici o sansa. Pentru o siguranta mai mare ar trebui reaplicat de 2-3 ori pe zi in perioadele cu canicula.
Senzatia pe piele - 10 - nici nu se simte. Nu ma mananca, nu ma ustura, nu m-am iritat. Dar, asta nu inseamna ca e valabil pentru toata lumea. Fiecare trebuie sa isi faca propriul test.

Concluzie: e o alternativa destul de buna pentru cine isi doreste un produs natural. Eu il folosesc cu placere, pentru ca e facut cu mana mea. Seara il tin in frigider ca sa-si recapete total soliditatea si sa pot roti stick-ul eficient a doua zi. Sper ca in curand sa am timp sa analizez mai indeaproape ingredientele unui deodorant din comert - asa, pentru curiozitatea mea.]

Sunday, June 17, 2012

Antibacterial soap with propolis

Ingredients: Coconut oil, palm oil, olive oil, castor oil, water, lye. Additionals: lavender, tea tree, rosemary, and pine essential oils, propolis, honey. The propolis and essential oils combination should create the antibacterial barrier. For this batch I used a 7% lye discount, for - supposedly - a milder effect on the skin. We'll see :)

[Ingrediente: Ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de masline, ulei de ricin, apa distilata, soda caustica. Am mai adaugat: uleiuri esentiale de lavanda, arbore de ceai, rozmarin si pin, propolis, miere. Propolisul si combinatia de uleiuri esentiale ar trebui sa creeze bariera antibacteriana, iar discountul de soda de 7% sa ii dea un surplus de finete pe piele. De incercat si de vazut :)]

Wednesday, June 13, 2012

What's in your cosmetics?

A few years ago I discovered this site and since then it sort of became my cosmetics bible for what to buy and what not. The side effect was that it slowly ruled out pretty much all of my favorite perfumes, body lotions, cremes, lipsticks and about everything else. This may be the explanation why I started looking for alternative solutions... i.e. to make my own cosmetics.

What I love about this site is that it gives you an average score for a product's risk grade - kind of an overview, and then it analyses each ingredient separately, so you can see what ingredients build up the score.

[In urma cu cativa ani am descoperit acest site si de atunci a devenit pentru mine un fel de biblie in materie de ce sa cumpar si ce nu. Efectul secundar al acestei descoperiri a fost ca incet incet m-a facut sa renunt cam la toate cosmeticele preferate pana atunci - creme, lotiuni de corp, parfumuri, rujuri etc. As fi trecut bucuroasa la produse mai putin toxice, dar, spre deosebire de alte tari mai civilizate, la noi - surpriza! nu prea se gasesc - probabil si din cauza costurilor mult mai piperate pe care aceste produse de nisa le implica. 

Probabil asa am ajuns la concluzia ca mai bine le fac eu si daca mor macar stiu ca mor de mana mea:) Glumesc bineinteles. Avantajul la a-ti face singura cosmeticele tocmai asta e: stii ce pui acolo, cum prepari, cum dezinfectezi recipientele etc. Oricum, revenind la site-ul cu pricina - ce imi place in mod special la el este ca iti ofera un grad general de toxicitate al produsului, 0 fiind cel mai mic (practic la gradul 0 produsul nu prezinta nici un risc nici pe termen lung nici pe termen scurt) iar 10 cel mai mare, iti explica daca riscul se refera la cancer, daca afecteaza aparatul reproducator sau alte organe, daca sunt implicate riscuri de modificari celulare etc. 

Apoi, ia la puricat fiecare ingredient din lista si iti zice pe sleau care din ele sunt cele cu probleme si care nu. Surpriza mea cea mai mare a fost sa vad ca parabenii au grade de risc undeva la 3-5 (oricum mare), pe cand parfumul are nivelul 8!]

Monday, June 11, 2012

A summer gift from Anca

Anca is a very good friend of mine and makes all sort of cuties like this colorful ring made of stone chips.

You can see more of her stuff on her beading blog. I just love it!



Sunday, June 10, 2012

Coffee & mint soap

My first production: coffee & mint soap. And a label attempt.

[Iata si primul sapun pe care l-am produs: doar din ulei de masline, apa, si soda. La faza de gel am adaugat putin ulei de ricin pentru spumare, si cafea - un pic cam multa - pentru un efect exfoliant. Desi se spune ca sapunul facut exclusiv din ulei de masline - cunoscut si sub numele de "Sapun de Castilia" - este unul din cele mai bune din lume, intrecut poate doar de sapunul de Alep, dezavantajul lui este ca are nevoie de o perioada foarte lunga de uscare... chiar pana la 1 an. Acum e destul de tare, dar oricum mai moale decat alte sapunuri pe care le-am facut mult mai recent. Asadar, in caz ca doriti sa faceti sapun de casa, nu va recomand sa folositi numai ulei de masline, si in general, nu folositi un singur tip de ulei. Diferite tipuri de unturi si uleiuri vor aduce calitati diferite sapunului, fiecare contribuind cu ceva la calitatea produsului final: duritate, spumare, hidratare, etc. Avantajul sapunului din ulei de masline este puterea mare de hidratare si de hranire a pielii. Dezavantajul: este mai putin dur si se consuma repede.

P.S. L-am incercat si pe asta, ca sa stiu ce promovez. Pentru ca i-am pus o groaza de cafea (tot dupa o reteta de pe net - uneori cred ca lumea pune retete cam la misto, cel putin la produsele de beauty, ca sa te faca sa consumi materie prima degeaba) e destul de bun la capitolul exfoliere, sau mai degraba raschetare :)), iar uleiul de masline nu produce spuma, ci doar un fel de mazga - noroc ca i-am pus si ulei de ricin, asa ca sapunul meu face si spuma.]

Cocoa and shea butter lip balm

Speaking of adventures - I tried a lip balm recipe - this is the outcome. In spite of the shaky aspect, it is delicious :p

[Ca tot veni vorba de aventuri, am incercat si o reteta de balsam de buze. Reteta vorba vine -  nu cred eu ca era prea corecta. Am topit de vreo trei ori sa mai adaug ceara pentru ca nu se intarea destul. In final nu stiu exact cata ceara a intrat in compozitie, dar era mult mai bine daca aveam o cutiuta in care sa o torn.

Recipientul de ruj s-a defectat de la atatea manipulari, nu degeaba se zice ca cel mai destept cedeaza :P. Important e ca a iesit un balsam delicios care are in compozitie cele mai proaspete achizitii - unt de shea si unt de cacao, ceara de albine, miere si vitamina e pentru conservare.]

Lavender & honey soap


This weekend's soap was sort of an adventure. It was the first time I added beeswax in the mixture of oils and it hardened really fast, I barely had time to pour it in the silicone shapes. In the end I had to use a spatula to level it. Though a bit rough around the edges, it contains only goodies this time: olive oil, palm oil, coconut oil, cocoa butter, beeswax, castor oil as superfat, honey, and lavender esential oil for fragrance. the back of the soap is decorated with lavender buds.

[Sapunul acestui sfarsit de saptamana a fost un fel de aventura. A fost prima data cand am adaugat la uleiuri si ceara de albine, ceea ce a facut compozitia sa se intareasca foarte repede. Abia am avut timp sa o torn in dragutele forme de silicon, ca sa nu mai spun ca m-am manjit toata si am avut o groaza de curatat prin bucatarie dupa. Dar zic eu ca a meritat. 

Sapunul asta se anunta sa fie o splendoare, cel putin in ceea ce priveste calitatile intrinseci - pentru ca i-am pus numai bunatati: ulei de masline, palmier, cocos, unt de cacao, ceara de albine direct de la stupina lu' tata, miere - idem, ulei de ricin ca surplus de grasime si ulei esential de lavanda pentru parfumare. Sa nu uitam apa distilata si soda - dar deja prezenta lor in orice sapun se subintelege. Partea inferioara a sapunelelor e decorata mai mult sau mai putin cu flori de lavanda uscate. 

Ca si invatatura pentru data viitoare, cantitatea de ceara o sa fie mult mai mica, pentru a fi mai usor de turnat.]


Tuesday, June 5, 2012

Bath bombs again

I make a lot of these because they are so addictive:) The bombs are enriched with marigold oil, spirulin, lavender and tea tree essential oils.

[Fac des bombe pentru ca provoaca dependenta si se consuma repede :P Acestea sunt imbogatite cu ulei de galbenele, spirulina, si uleiuri esentiale de lavanda si arbore de ceai.]

Turquoise & leather bracelet

Turquoise discs and leather string bracelet. Price: 6 EUR.

[Bratara din discuri turcoaz (piatra, nu doar coloratura) si snur din piele. 25 RON]



Soap with recycled oil

I've been long thinking of a method to recycle the used oil that we inevitably produce in our household, and here it is: making soap of it. Of course, only part of the content (about 20%) is sunflower recycled oil, the rest are fresh vegetable oils and butters, distilled water, and of course, sodium hydroxide (lye).

I added a tablespoon of ground coffee for a soft peeling effect and some lemon essential oil that is already faded. And if anybody will dismiss it as inferior soap, I say to them this: I prefer this soap 100 times to any other commercial so called "natural soap" that has never seen a dash of vegetable oil. I intend to use it as a knees and heels soap.

[sapun cu ulei reciclat: Ma gandesc de mult timp ce sa fac cu uleiul folosit de floarea soarelui pe care il tot colectam intr-o sticla. Si mi-a venit ideea - bineinteles - sa il fac sapun. Bine, doar 20% din sapun reprezinta ulei reciclat, restul sunt unturi si uleiuri vegetale proaspete, apa distilata, si nelipsitul hidroxid de sodiu fara de care nu exista sapun. Daca cineva zice ca e un sapun inferior, sunt partial de acord, in sensul ca nu l-as folosi pentru fata ci mai degraba ca exfoliant pentru picioare si coate (mai ales ca are si cafea) dar il prefer de 100 de ori unui sapun din comert care desi se cheama "natural" si e asortat cu un pret pe masura, la lista de ingrediente are toate chimicalele obisnuite.

Update 24 iunie: dupa cam o saptamana am folosit sapunul si era OK, doar ca avea un miros... nu stiu cum sa zic... a ranced, desi uleiul de floarea soarelui nu era rancezit. Asa ca mi-am luat inima in dinti si l-am rebatch-uit, adica l-am retopit si i-am mai adaugat un pumn de tarate de grau si 8 ml de ulei esential de pin. Acum miroase discret, dar bine. Concluzia e ca nu voi mai folosi ulei reciclat pentru sapunuri, nu se merita sa strici materie prima de buna calitate pentru un pic de economie. Voi cauta un alt mod de reciclare.]

Contact Form

Name

Email *

Message *