iasi, romania, homemade, soaps, cosmetics


Thursday, June 21, 2012

Stick deodorant homemade / Part I


The ingredients:
Oils and butters: 2 units cocoa butter, 1.5 units shea butter, 1,5 units coconut oil, 1 unit marigold oil; 1,5 parts beeswax to keep it solid;
Active ingredients: 2 units baking soda, 2 units corn starch;
Perfume: 12 drops tea tree, 30 drops lavender, 10 drops rosemary.
As a measurement unit I used a tablespoon.
The butters, oils and beeswax are mixed together in a double boiler, until they are completely melted. Then, they are removed from heat and the actives are incorporated. Let 5 minutes to coll and add essential oils. After adding each ingredient mix strongly.

Pour into the containers of choice and that's it! You've got yourself a fresh, natural, homemade deodorant!

[Mi-e lene sa mai traduc reteta in romana, dar cred ca se poate intui usor care e treaba. Daca nu, o gasiti aici - eu doar am adaptat-o dupa preferintele mele. In episoadele urmatoare va spun si cat e de buna. Momentan e in teste pe pielea subsemnatei.

Update 25 iunie: cand l-am facut abia se pornise mai tare canicula. Stick-ul l-am luat cu mine la serviciu si pana seara se facuse ca un fel de piure. Asa ca, ajunsa acasa, l-am scos din recipiente, am mai adaugat vreo 10 grame de ceara de albine, am topit totul si am turnat din nou. Acum, ca si soliditate e ok. Ca si textura, e un pic grunjos, se simte bicarbonatul de sodiu in el - ceea ce ma asteptam, deoarece bicarbonatul e solubil in apa, iar reteta nu contine apa.

Asadar, iata evaluarea finala:
Miros - nota 10 - amestecul de uleiuri esentiale e luat de pe Elemental de la o reteta de deodorant de-a lor, la care se adauga subtil parfumul untului de cacao.
Soliditate - 9, dupa adaosul de ceara ulterior.
Textura - 6 - un inconvenient pe care l-am acceptat din start.
Eficienta - 7. Bicarbonatul de sodiu previne mirosul neplacut datorita ph-ului sau usor bazic pe care nu se dezvolta foarte usor bacteriile. Amidonul ar trebui sa pastreze pielea uscata, cat de cat, dar la caldurile care au fost, nu avea nici o sansa. Pentru o siguranta mai mare ar trebui reaplicat de 2-3 ori pe zi in perioadele cu canicula.
Senzatia pe piele - 10 - nici nu se simte. Nu ma mananca, nu ma ustura, nu m-am iritat. Dar, asta nu inseamna ca e valabil pentru toata lumea. Fiecare trebuie sa isi faca propriul test.

Concluzie: e o alternativa destul de buna pentru cine isi doreste un produs natural. Eu il folosesc cu placere, pentru ca e facut cu mana mea. Seara il tin in frigider ca sa-si recapete total soliditatea si sa pot roti stick-ul eficient a doua zi. Sper ca in curand sa am timp sa analizez mai indeaproape ingredientele unui deodorant din comert - asa, pentru curiozitatea mea.]

2 comments:

  1. mai dar ceva pe baza de miere de albine stii sa faci? :)

    ReplyDelete
  2. da, mierea am adaugat-o in balsamul de buze si in sapunuri. cica face bine. a, si mai stiu o reteta de limonada cu miere si cu frunze proaspete de busuioc - un deliciu :)

    ReplyDelete

Contact Form

Name

Email *

Message *