iasi, romania, homemade, soaps, cosmetics


Tuesday, October 23, 2012

Whipped fresh morning soap / Spumă de săpun "răcoarea dimineţii"


I've been reading about the whipped method for some time and it didn't seem too difficult, so I thought I should give it a try. I don't quite master the method yet, but it is truly not a big fuss... in the sense that it's really easy. However, the soap is great! Beyond white, beyond creamy and beyond bubbly. The smell holds really well comparing to the standard cold process. For fragrance I used some CO2 Vanilla extract and Melissa essential oil for the yellow and Anise and Lavender for the white top. Great mixtures I might add :-) I colored the yellow part with beta-carotene and I got a pastel, light color.

[Tot citeam despre metoda "whipped" - o variaţie a procesului "la rece", şi părea destul de simplă, aşa că, normal, m-am gândit "ia să încerc şi eu". Partea bună e că e într-adevăr simplu. Partea proastă - e un proces migălos, care cere multă răbdare şi de la tine şi de la cei din jur. Cu totul, durează în jur de 2 ore -  sau aşa îmi amintesc eu cel puţin - nu am cronometrat. Însă rezultatul final e ceva cu totul deosebit. Avem un săpun alb ca cea mai albă frişcă (bineînţeles, dacă nu optaţi să-i daţi ceva culoare aşa cum am făcut eu). Culorile nu vor ieşi foarte consistente, ci nişte pasteluri romantice şi plăcute. Ca săpun, e foarte cremos, are duritate mare (datorită unturilor solide) şi face mult clăbuc. Deoarece uleiurile au fost bătute spumă şi au incorporat aer, săpunul e uşoooor de tot şi pluteşte pe apă.

Pentru miros m-am jucat cu extractul CO2 de vanilie de la Elemental şi cu ulei esenţial de Melissa în partea galbenă, iar în partea albă am adăugat o combinaţie (bestială) de Anason şi Lavandă. Nu sunt sigură că Vanilia se simte. Eu una nu o simt. S-ar putea că soda caustică i-a venit de hac, deşi citisem undeva că doar câteva picături de extract CO2 sunt suficiente să parfumeze o tranşă de săpun ca la carte. E drept, nu am citit în vreo carte ci pe Internet, unde lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi... Cert e că acest extract e destul de scump (în sensul de valoros) şi nu prea se merită să fie irosit în săpun... aşa că atunci când un săpun miroase a Vanilie să fiţi cu ochii în 4 dacă nu cumva e o aromă artificială. Melissa în schimb e ceva de vis. Miroase asemănător cu Lămâiţa dar totuşi diferit, o aromă înălţătoare, şi se zice cu efecte tonice şi antidepresante. Şi e un miros care se ţine bine, deşi am pus doar vreo 2-3 ml.

Revenind la săpunel, încă nu vreau să-l laud foarte tare pentru că nu l-am supus la toate testele, dar începutul e promiţător. L-am botezat, modest, "fresh morning" sau pe româneşte "răcoarea dimineţii" - deoarece sunt încântată de efectul lui revigorant şi tonic.]

6 comments:

  1. ma repet, stiu, dar VREAU! melissa m-a atras in mod deosebit, frunzele plantei miros, intr-adevar, nemaipomenit de frumos, racoros si stenic! asa ca, numele pe care l-ai pus sapunului, exprima exact ce simt eu cind strivesc frunzele de melissa, sau roinita, popular :)

    ReplyDelete
  2. Da, da, roinita, si se pare unul din cele mai rarisime uleiuri esentiale - 3 tone de planta sunt necesare pentru a obtine jumatate de litru de u.e. Probabil cel pe care l-am luat eu e in oarece dilutie, ca altfel nu mi-as fi permis sa-l cumpar. Oricum, avem noroc ca are un miros destul de razbatator si puternic, chiar asa in dilutie. De fapt se zice ca uleiul esential de roinita pur e atat de concentrat ca nu poate fi folosit direct pe piele, arde. Oricum ar fi, sunt super incantata de descoperire si recunoscatoare doamnei de la plafar care mi-a atras atentia asupra lui :P

    ReplyDelete
  3. Felicitari, Iulia! Eu nu m-am invrednicit sa fac un astfel de sapun, in schimb mi s-a pus pata sa fac sapun lichid. Nu gasesc hidroxid de potasiu! Asta e, mai caut.
    Referitor la elemental,eu sunt foarte dezamagita de ei, de unde la inceput eram incantata...
    O seara buna si o saptamana cu spor! :)

    ReplyDelete
  4. Multumesc Alexandra! Eu am mai facut unul aseara similar. Am scos din schema vanilia si am pastrat restul ca sa vad daca se simte vreo diferenta. Ce pot sa-ti spun e ca la experienta ta in sapunit sigur o sa ti se para extrem de usoara metoda asta:) Mult succes cu sapunul lichid, ti-am raspuns si pe privat..

    ReplyDelete
  5. Buna ziua.Aveti la vanzare aceste sapunele? Nu am vazut nicaieri magazinul on-line .Sau nu am scotocit eu bine blogul ?
    Multumesc
    Cristina

    ReplyDelete
  6. Bună ziua, mulțumesc frumos de întrebare! Da, sunt și la vânzare, dar nu (încă) într-un magazin oficial. Îmi puteți scrie pe julicu@gmail.com. Vă aștept cu drag!

    ReplyDelete

Contact Form

Name

Email *

Message *